DOLAR 38,2552 0.34%
EURO 43,8333 0.15%
ALTIN 4.075,240,33
BITCOIN 32397380.79653%
İstanbul
12°

PARÇALI AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Resim Yükle
Resim Yükle
120x600_gif.gif
Vodafone Türkiye, 5G ve Altyapı Gelişiminde Öncü Adımlar Atıyor

Vodafone Türkiye, 5G ve Altyapı Gelişiminde Öncü Adımlar Atıyor

ABONE OL
Nisan 18, 2025 14:06
Vodafone Türkiye, 5G ve Altyapı Gelişiminde Öncü Adımlar Atıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin dijitalleşme yolculuğuna öncülük etme misyonuyla faaliyet gösteren Vodafone, 2026 yılında hayata geçirilmesi planlanan 5G teknolojisi için hazırlıklarına hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda açıklamalarda bulunan Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, “Sektörümüzde önemli gelişim fırsatları mevcut ve köklü bir yapısal dönüşüm kaçınılmaz. 5G ihalesi ve sabit genişbant lisans uzatma süreci öncesinde bu dönüşümü gerçekleştirmek için önemli bir fırsat dönemindeyiz” sözleriyle sürece dikkat çekti.

300x250_v2.gif

Aksoy, Türkiye’deki mevcut fiber altyapısının 588 bin kilometre uzunluğunda olduğunu ve OECD ortalamasını yakalayabilmek için bu uzunluğun yaklaşık 2 milyon kilometreye ulaşması gerektiğini vurguladı. “Baz istasyonlarına fiber bağlantı sağlamak, öncelikli hedeflerimizden biri ve bu konuda yerleşik operatörle işbirliğine her zaman açığız. Paylaşım modellerine açık olduğumuzu defalarca belirttik ve bu yönde girişimlerde bulunduk. Ancak, talep edilen kira bedellerinin altyapıyı sıfırdan kurma maliyetinden yüksek olması gibi nedenlerle girişimlerimiz sonuçsuz kaldı. Bu konuda adil ve rasyonel müdahaleler yapılmalı, rekabet ortamını iyileştirecek düzenlemeler getirilmeli. Baz istasyonlarının fiber bağlantıları için yerleşik işletmeci tarafından makul şartlar içeren ayrı bir tarife yayımlanmalı. Önümüzdeki dönemde bu doğrultuda yapıcı adımlar görmeyi umuyoruz” dedi.

“Altyapı ve Üstyapı Hizmetlerinin Ayrılması Verimliliği Artırır”

Aksoy, ortak altyapı şirketi konusuna da değinerek, “Fiber altyapının ülke genelinde hızla yayılmasını sağlayacak bir yatırım modeli geliştirilmelidir. Ülke kaynaklarının verimli kullanılması için ortak yatırıma imkân tanıyacak bir altyapı şirketi kurulmasının yatırımları hızlandıracağını düşünüyoruz. Varlık Fonu’nun liderliğinde bu konuda umut vadeden girişimler oldu. Bu girişimlerin hız kazanması için somut adımlar bekliyoruz. 2026’da sabit genişbant lisans uzatma sürecini önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Bu süreçte perakende ve toptan hizmetlerin ayrıştırılması gerekiyor. Fiber altyapının yaygınlaşması için altyapı sahipliğinin bağımsız bir şirket tarafından yönetilmesi şart. Ayrışma, yönetim stratejilerini sadeleştirir, kurum içi etkinlikleri artırır ve genel verimliliği yükseltir. Tüm operatörlere açık ve eşit hizmet sunan bir altyapı firması, altyapının en verimli şekilde kullanımını sağlar, perakende piyasada artan rekabetle yatırımın aboneliğe dönüşmesini hızlandırır. Fiber altyapının devredileceği şirketin, ister ortak altyapı şirketi olsun, ister başka bir şirket, mobil altyapıdaki şartlara paralel lisans ücreti ödeyerek bu hakka sahip olması gerektiğini düşünüyoruz.”

Resim Yükle Resim Yükle
İlgili Haber  Ral Yatırım Holding, Endüstriyel Mineral Ve Maden Üretiminde Lider Şirketin Hisse Alımı İçin Görüşmelere Başladı

“Sabit Genişbant Lisans Uzatım Koşulları ile 5G İhalesi Orantılı Olmalı”

Engin Aksoy, 5G ihale sürecine de değinerek, “5G teknolojisi, birey ve kurumlara sunduğu hizmet kalitesini artırırken, operatörler açısından verimlilik kazancı sağlıyor. Ancak, eski nesil teknolojilere kıyasla yatırım maliyetleri artacağından, anında gelir artışı sağlamayacak. 5G ihalesinin makul fiyat ve koşullarda, yatırım-yükümlülük dengesi gözetilerek yapılması önem taşıyor. Frekans tahsisleri, yüksek 5G performansını sağlayacak miktarda, uygun seviyede spektrum ücretleri ile yapılmalı, bu da operatörlerin şebeke yatırımlarına daha fazla odaklanmasını sağlar. Spektrum kullanım haklarının makul bedellerle sağlanması ve şebeke yatırımlarına daha fazla kaynak ayrılması için spektrum bantları zamanında hazırlanmalı ve planlanmalı. Her yeni bant için tahsis edilecek frekans miktarı, operatörlerin ihtiyacını karşılayacak minimum seviyede olmalı. Tahsis edilecek frekans dilimleri arasında yüksek asimetri olmamalı. Kapsama ve kalite yükümlülüklerinin teknoloji bağımsız olması ve kapsamanın artırılması için teşvikler sağlanmalı. Yerlilik yükümlülüğünün, üreticileri teşvik edecek bir sistemle yerli yatırımları artırması gereklidir. Ayrıca, sabit genişbant için yapılacak lisans uzatım koşulları ve 5G ihalesi arasında orantısız farklar olmamalı, adil rekabet koşulları sağlanmalıdır.”

Resim Yükle Resim Yükle

Resim Yükle

En az 10 karakter gerekli
Resim Yükle
Resim Yükle
Resim Yükle

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.