2025 yılı için Şevval Ayı, 30 Mart Pazar günü başlayacak ve 28 Nisan’da sona erecektir. Dolayısıyla, Müslümanlar için önemli olan bu ayda oruç tutmak isteyenler, son kez 28 Nisan günü bu ibadeti gerçekleştirebilirler. 29 Nisan’da ise Zilkade Ayı başlayacak.
Şevval Ayı Orucu Nedir ve Ne Zaman Tutulur?
Şevval Orucu, Ramazan Ayı’nın ardından tutulması önerilen, farz olmayan bir ibadettir. Hz. Muhammed’in şu hadisi bu orucun önemini vurgular: “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.” Bu bağlamda, Müslümanlar Ramazan sonrası, Şevval ayı boyunca herhangi altı gün oruç tutarak bu sünneti yerine getirebilirler. Böylece, tüm yıl boyunca oruç tutmuşçasına sevap kazanılır.
Şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehap olarak kabul edilir ve bu konuda Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.” (Müslim, Sıyâm, 204 [1164]). Bu oruç, ister peş peşe ister aralıklı olarak tutulabilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 2/435).
Şevval Ayı Orucu Peş Peşe Mi Tutulmalı?
Şevval orucunun peş peşe tutulma zorunluluğu bulunmamaktadır. Ay içinde toplamda altı gün oruç tutulabilir. Ancak, bu oruçların Şevval ayı içinde tamamlanması gerekir.
ENGLİSH
4 gün önceSİGORTA
4 gün önceSİGORTA
4 gün önceSİGORTA
7 gün önceSİGORTA
9 gün önceSİGORTA
9 gün önceDÜNYA
18 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.