DOLAR 38,0624 0.37%
EURO 43,2803 1.59%
ALTIN 3.935,391,65
BITCOIN 31301530.8578%
İstanbul

PARÇALI BULUTLU

16:34

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Resim Yükle
Resim Yükle
120x600_gif.gif
Pnömoni (Zatürre) Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Pnömoni (Zatürre) Hakkında Bilinmesi Gerekenler

ABONE OL
Nisan 4, 2025 14:52
Pnömoni (Zatürre) Hakkında Bilinmesi Gerekenler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Pnömoni Nedir?

Pnömoni, halk arasında zatürre olarak bilinen ve akciğerlerdeki hava keseciklerinin iltihaplı sıvı ile dolması sonucu ortaya çıkan bir enfeksiyon hastalığıdır. Çoğunlukla virüsler, bakteriler ve nadiren mantarların neden olduğu bu hastalık oldukça bulaşıcıdır ve özellikle savunmasız gruplar için ciddi riskler taşır.

Kimler Risk Altında?

Özellikle 0-4 yaş arası çocuklarda, bağışıklık sistemi zayıf bireylerde ve 65 yaş üzeri kişilerde pnömoni tehlikeli olabilir. Prematüre doğan bebekler ve kalp ya da akciğer hastalığı öyküsü olan çocuklar da risk altındadır. Dünya Sağlık Örgütü, dünya genelinde her yıl 100 kişiden 1-2’sinin zatürreye yakalandığını belirtmektedir.

Belirtileri Nelerdir?

Zatürre belirtileri, üst solunum yolu enfeksiyonları ve grip ile karıştırılabilir. Bu karışıklık, hastaların doktora başvurmasını geciktirerek hastalığın ilerlemesine neden olabilir. Dünya genelindeki ölümlerin %7’sinin zatürre kaynaklı olduğu düşünülmektedir.

Resim Yükle

Zatürre Nasıl Bulaşır?

Grip ve benzeri viral solunum yolu enfeksiyonları oldukça bulaşıcıdır. Hapşırık ve öksürük yoluyla yayılabilecekleri gibi, mendil, bardak, çatal-kaşık gibi nesnelere temas ve ardından ellerin ağıza götürülmesi ile de bulaşabilir. Hasta bireylerin, yaşlılar, hamileler ve çocukların yanında bulunmaması önemlidir. Kalabalık mekanlar ve toplu taşıma araçları bulaşma riskini artırır.

Resim Yükle

Korunma Yöntemleri

Zatürreden korunmanın en etkili yolu aşılardır. Sağlık Bakanlığı, ulusal aşı takviminde tüm çocukların belirli aylarda zatürre aşısı olmalarını önermektedir. 65 yaş üzerindeki bireylerin ve risk grubunda olanların doktorlarına danışmaları önemlidir.

Tedavi Yöntemleri

Zatürre tedavisi, hastanın yaşı, klinik durumu ve enfeksiyona neden olan mikroorganizmanın türüne göre değişir. Solunum yetmezliği belirtileri mevcutsa, hastanede tedavi önerilebilir. Ancak, genel sağlık durumu elverişli olan hastalar evde takip edilebilir. Antibiyotikler, bakteri kaynaklı zatürrede kullanılırken, viral zatürrelerde istirahat ve bol sıvı tüketimi önerilir. Doktor kontrolü olmadan ilaç kullanımı, hastalığın ağırlaşmasına yol açabilir, bu nedenle doktor önerisi dışına çıkılmamalıdır.

İlgili Haber  Bipolar Bozuklukta Doğru Tanı ve Düzenli Tedavi

Resim Yükle

En az 10 karakter gerekli
Resim Yükle
Resim Yükle

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.