Düzenli egzersiz yapmanın stres yönetiminde etkili bir yöntem olduğunu belirten uzmanlar, fiziksel aktivitelerin adrenalin ve kortizol gibi stres hormonlarına karşı psikolojik dayanıklılığı artırdığını vurguluyor.
Fiziksel aktivitelerin hafızayı, odaklanmayı ve bireysel işlevselliği geliştirdiğini ifade eden Spor Eğitmeni Mustafa Kurt, “Kişinin sevdiği egzersizler stresle başa çıkmada daha etkilidir.” diyor. Egzersiz konusunda motive kalabilmenin anahtarının, gerçekten keyif alınan bir aktiviteyi seçmek olduğunun altını çizen Kurt, aşırı egzersizin fiziksel yorgunluk ve mental tükenmişlik yaratabileceği konusunda uyarıyor.
Düzenli yapılan egzersizler ile ruh sağlığı arasında pozitif bir ilişki olduğunu belirten Mustafa Kurt, “Egzersizler, stres karşısında adrenalin ve kortizol gibi hormonlara karşı psikolojik sistemin hassasiyetini azaltır. Aktif bir yaşam sürenlerin, hareketsiz kişilere göre daha düşük stres seviyeleri olduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır.” diyor.
Fiziksel aktivitelerin hafızayı ve odaklanmayı artırdığını aktaran Kurt, “Beyindeki kan akışını artırarak sinir hücrelerinin büyümesini teşvik eder; zihinsel keskinlik sağlar. Doğa yürüyüşleri, bisiklet sürmek, yüzme gibi sporlarla ilgilenenlerin sosyal çevrede empati ve iletişim becerilerini geliştirdiği gözlemlenmiştir.” şeklinde konuştu.
Bireysel olarak kişinin sevdiği egzersizlerin stresle başa çıkmada daha etkili olduğunu belirten Mustafa Kurt, “Esneme, kuvvet, güç ve Lifekinetik egzersizleri, nefes alışverişini düzenleme, özgüven ve farkındalık kazandırma bakımından faydalıdır.” diyor.
Aerobik egzersizler, güç antrenmanları ve esneme gibi farklı türler arasındaki farklara değinen Kurt şunları ekledi: “Aerobik antrenmanlar, tempolu yürüyüş, bisiklet, kürek, ip atlama, yüzme gibi düşük yoğunluklu uzun süreli egzersizlerdir. Vücut dayanıklılığının gelişiminde etkilidir. Güç antrenmanları ise, ağırlık kaldırarak kuvvet, güç ve dayanıklılık gelişimine destek olur. Bireysel ağırlık seçimi önemlidir. Esneme egzersizleri, postürü destekler ve laktik asit birikimini dağıtır, egzersizin verimliliğini artırır.”
Stresli bir günün ardından yapılabilecek egzersizlerin, kişinin rahatlamasını ve günün yorgunluğunu atmasını sağladığını belirten Mustafa Kurt, “Lifekinetik egzersizler kas esnekliğini artırarak vücudun rahatlamasını sağlar. Egzersiz sırasında salgılanan endorfin, stres seviyesini azaltır ve uyku düzenini iyileştirir.” dedi.
Gerçekten keyif alınan bir aktiviteyi seçmenin motivasyonu korumada önemli olduğunu vurgulayan Kurt, yürüyüşe çıkmak, spor salonunda grup derslerine katılmak veya yüzmeye gitmek gibi aktivitelerin kişiyi hem ruhen hem de bedenen dinç tutacağını söyledi.
Egzersizin stres yönetimindeki etkisinin bazı durumlarda azalabileceğine dikkat çeken Mustafa Kurt, “Belirli günlerde yapılan egzersizlere ara verilmesi veya sağlık sorunları, egzersizin stres yönetimindeki etkisini azaltabilir.” dedi.
Egzersiz yapmaya yeni başlayanlara, sevilen spor dallarını veya aktiviteleri seçmelerini öneren Kurt, “Sevilen bir spor dalında gelişim sağlamak, özgüven, dikkat ve sosyal çevre kazandırır. Tempolu yürüyüş veya basketbol gibi aktiviteler, stresli durumları daha az hatırlatır ve kaygılanmayı azaltır. Devamlılık önemlidir.” şeklinde tavsiyelerde bulundu.
Stresle başa çıkmak için yapılan egzersizlerin yan etkilerini de değerlendiren Mustafa Kurt, “Fiziksel olarak aşırı egzersiz, vücut yorgunluğu ve kas gelişiminde yetersizlik gibi psikolojik etkiler yaratabilir. Haftalık programlarla belirli saatlerde yapılan ve vücut sağlığını geliştiren egzersizler, fiziksel ve ruhsal olarak olumlu sonuçlar verir.” dedi.
ENGLİSH
7 gün önceSİGORTA
7 gün önceSİGORTA
7 gün önceSİGORTA
10 gün önceSİGORTA
12 gün önceSİGORTA
12 gün önceDÜNYA
21 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.