İnsan papilloma virüsü (HPV), deri ve mukozal yüzeylerdeki bazal epitelyal tabaka hücrelerini etkileyen ve esas olarak cinsel yolla bulaşan bir DNA virüsüdür. HPV, dünya genelinde en yaygın cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar arasında yer alır. 1970’li yıllardan bu yana, HPV’nin kanserle bağlantısı üzerinde kapsamlı araştırmalar yapılmış ve günümüze kadar 200’den fazla HPV türü tespit edilmiştir. Çoğu HPV enfeksiyonu belirti göstermez ve bağışıklık sistemi tarafından genellikle iki yıl içinde temizlenir. Ancak, bazı türler ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
HPV türleri, enfeksiyonun yol açtığı lezyonların risk durumuna göre sınıflandırılır. Düşük riskli türler genellikle siğillere yol açarken, yüksek riskli türler kanser öncesi lezyonlar ve kanserlerle ilişkilidir. Örnek olarak, HPV 6 ve 11 genotipleri düşük riskli siğillerle bağlantılıdır, ancak HPV 16 ve 18 gibi genotipler daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
HPV ile enfekte olan bireylerin büyük bir kısmı, yaşamlarının belirli dönemlerinde farkında olmadan bu virüsü taşımış olabilir. En yaygın belirtiler arasında genital bölgede, ağızda ve boğazda siğiller ile anormal hücre büyümeleri yer alır. Genital siğiller karnabahar benzeri bir yapıya sahip olabilir ve kişiden kişiye büyüklükleri değişebilir. Ellerde ve ayaklarda kabarık siğiller görülebilirken, topuklarda sert ve pürüzlü siğiller oluşabilir.
HPV’nin yayılımı, kişinin bağışıklık sistemi ve yaşam tarzı faktörlerine bağlı olarak değişebilir. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak ve enfeksiyonu artırabilecek durumlardan kaçınmak, HPV’nin vücutta yayılımını engelleyebilir. İşte HPV’nin yayılmasını artırabilecek bazı faktörler:
DÜNYA
8 gün önceSİGORTA
12 gün önceSİGORTA
12 gün önceSİGORTA
12 gün önceSİGORTA
12 gün önceSİGORTA
13 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.