ABD’nin gümrük vergilerine yönelik attığı adımlar, yatırımcıların odak noktası olarak kalmaya devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın “tarife düellosu” olarak adlandırılan Çin ile olan ticari çekişmeleri, piyasalarda belirsizlik yaratıyor. Bu durum, iki büyük ekonomi arasındaki ilişkilere dair soru işaretlerini derinleştiriyor ve yatırımcıları güvenli liman varlıklara yönlendiriyor. Analistler, ABD ekonomisinin bu süreçten kolayca sıyrılmasının zor olduğunu belirtiyor.
Geride bıraktığımız hafta, dolar endeksi Temmuz 2023’ten bu yana ilk kez 100 seviyesinin altını test etti. Endeks, 99,014’e kadar gerileyerek Nisan 2022’den bu yana en düşük seviyeyi gördü. ABD’de açıklanan makroekonomik veriler, enflasyonun yavaşladığını gösteriyor. Mart ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), aylık bazda %0,1 azalırken, yıllık bazda %2,4 ile beklentilerin altında kaldı. Çekirdek TÜFE ise aylık %0,1 ve yıllık %2,8 oranında artış gösterdi.
ABD-Çin ticaret savaşının artması ve doların zayıflaması, yatırımcıları güvenli liman olarak bilinen altına yönlendirdi. Altının ons fiyatı, cuma günü 3.245,43 dolara ulaşarak rekor kırdı ve haftayı 3.238 dolardan tamamladı. Gümüş fiyatları ise yaşadığı düşüşün ardından gelen alımlarla yükselerek haftayı 32,30 dolardan kapattı. Platin ve paladyum fiyatları ise dalgalı bir seyir izledi.
Baz metaller, tarife gerilimi nedeniyle haftaya negatif başladı. Ancak Trump’ın bazı ülkelere uygulanan ek tarifelerin 90 gün süreyle durdurulacağı açıklaması ve doların değer kaybetmesi, baz metallerde olumlu seyir izlenmesine neden oldu. Çinko hariç diğer metallerde artış yaşandı; bakır %4,1, nikel %3, kurşun %0,5 ve alüminyum %1 arttı.
Petrol fiyatları, ABD ile Çin arasındaki tarife hamleleri nedeniyle düşüş gösterdi. Brent petrolün varil fiyatı 58,22 dolara kadar gerileyerek, Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyeye indi. Küresel enerji talebindeki azalış beklentisi, doğal gaz fiyatlarını da olumsuz etkiledi. Brent petrol %2,3 azalırken, doğal gaz fiyatları %7,7 düşüş gösterdi.
Tarım emtia fiyatlarında, küresel ekonomik belirsizlikler ve zayıflayan doların etkisiyle karışık bir seyir izlendi. Buğday fiyatları Rusya’daki kötü hava koşulları ve Karadeniz’deki kuraklık beklentisiyle yükseldi. Mısır fiyatları da artan talep ve zayıflayan dolar nedeniyle değer kazandı. Soya fasulyesi, ABD’den yapılan ihracatlarla destek buldu. Kahve ve kakao fiyatları ise ABD’nin Vietnam ve Batı Afrika’ya uyguladığı vergiler nedeniyle değer kaybetti. Şeker fiyatları, artan arz beklentileri ve petrol fiyatlarındaki gerileme nedeniyle düştü.
ENGLİSH
5 gün önceSİGORTA
5 gün önceSİGORTA
5 gün önceSİGORTA
8 gün önceSİGORTA
10 gün önceSİGORTA
10 gün önceDÜNYA
19 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.