DOLAR 38,2552 0.34%
EURO 43,8333 0.15%
ALTIN 4.075,240,33
BITCOIN 32389690.74854%
İstanbul
12°

PARÇALI AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Resim Yükle
Resim Yükle
120x600_gif.gif
Çocuklarda Rotavirüs İshalleri ve Aşılama

Çocuklarda Rotavirüs İshalleri ve Aşılama

ABONE OL
Nisan 4, 2025 14:49
Çocuklarda Rotavirüs İshalleri ve Aşılama
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rotavirüs Nedir?

Rotavirüs, 5 yaş altı çocuklarda en sık görülen ishal nedenlerinden biri olup, dünya genelinde bu yaş grubundaki çocuk ölümleri arasında ikinci sırada yer almaktadır. İlk olarak 1963 yılında fare ve maymunların bağırsak dokularında keşfedilen bu virüs, tekerleğe benzeyen yapısı nedeniyle “Rotavirüs” (Latince rota: tekerlek) olarak adlandırılmıştır.

Rotavirüsün Bulaşma Yolu

Virüs, enfekte kişilerin dışkıları ile temas yoluyla, yani fekal-oral yolla bulaşmaktadır. Bulaşma hem doğrudan insandan insana temasla hem de enfekte objeler aracılığıyla dolaylı olarak gerçekleşebilir. Çok az miktarda virüs bulaşıcılık için yeterlidir.

Hastalık Belirtileri ve Yaş Grubu

Rotavirüs enfeksiyonları, çocuklarda genellikle yaşamın 6-24. ayları arasında zirve yapar. Çocukların neredeyse tamamı 5 yaşına gelmeden en az bir kez rotavirüsle karşılaşmıştır. Enfeksiyon, 1-3 günlük bir kuluçka döneminden sonra ateş, karın ağrısı ve kusmanın eşlik ettiği bol sulu ishal ile kendini gösterir. Bu durum, diğer ishal nedenlerine kıyasla daha ciddi bir tablo oluşturarak önemli sıvı ve mineral kayıplarına bağlı ölümlere yol açabilir.

Resim Yükle Resim Yükle

Rotavirüs Aşıları

Rotavirüse karşı geliştirilen aşılar, etkisi zayıflatılmış canlı aşılar olup, bağırsak dokusunu hedefledikleri için ağız yoluyla uygulanmaktadır. Bu aşılar, doğal enfeksiyonu taklit ederek koruyucu bir bağışıklık yanıtı oluştururlar. Önceki dozda ciddi alerjik reaksiyon gelişen bebeklerde aşının devam edilmemesi önerilir. Ağır kombine immün yetmezlik (SCID) tanısı konmuş veya invajinasyon (bağırsakların iç içe geçmesi) öyküsü olan bebeklere aşı uygulanmamalıdır. Hafif ateşli veya hafif ishalli bebeklere aşı yapılabilir, ancak orta-şiddetli ishal veya ateşli hastalık geçiren bebeklerde aşılama iyileşme sonrasına ertelenmelidir. Aşı yapıldıktan sonra bebeğin kusması ya da tükürmesi durumunda tekrar aşı uygulanmasına gerek yoktur.

Resim Yükle Resim Yükle
İlgili Haber  HPV Nedir? HPV'nin Gizemi: Vücutta Belirtileri ve Yayılımını Artıran Faktörler

Aşılama Takvimi

Günümüzde dünya genelinde uygulanan iki tür rotavirüs aşısı bulunmaktadır. Bunlardan biri 2 doz, diğeri ise 3 doz şeklinde uygulanır. Dikkat edilmesi gereken husus; aşının ilk dozu, bebeğin yaşı en geç 14 hafta 6 günlük olana kadar yapılmalı ve bebek 32 haftalık olana kadar aşı programı tamamlanmalıdır.

Resim Yükle

En az 10 karakter gerekli
Resim Yükle
Resim Yükle
Resim Yükle

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.