Kabızlık, çocukluk döneminde sıkça karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Genellikle kakanın seyrek, katı ve zorlu çıkartılması olarak tanımlanır. Bazı durumlarda kaka o kadar büyük olabilir ki bu, çocuk için oldukça acı verici hale gelir. Eğer organik bir neden yoksa, bu duruma fonksiyonel kabızlık denir.
Aslında temel neden bağırsağın çalışma düzenindeki bozukluklardır. Yenidoğan ve erken bebeklik döneminde, beslenme yetersizliği önemli bir etkendir. Ek gıdaya geçiş döneminde ise süt çocuklarının katı gıdalara adapte olmakta zorlanmaları kabızlığa yol açabilir. Bazı bebeklerde demir tedavisi kabızlığa neden olurken, aşırı inek sütü tüketimi de bir diğer sebeptir.
Tuvalet eğitimi sırasında, baskıcı ve zorlayıcı tutumlar çocuğun kakasını tutmasına sebep olabilir. Daha büyük çocuklarda ise genellikle beslenme yanlışları ön plandadır. Liften fakir, un ve şekerce zengin gıdalar ile fast-food tüketimi kabızlık yapabilir.
Kaka kaçırma (encopresis) ile muayeneye gelen çocuklarda temel neden çoğunlukla kabızlıktır. Bu durum çocuğun okul ve sosyal yaşamını olumsuz etkileyebilir. Çocuğunuzu çocuk doktoruna götürmek önemlidir. Az su içmek ve hareketsiz yaşam tarzı da bu sorunu artırır.
Sağlıklı bir tuvalet alışkanlığı geliştirmek, beslenme kadar önemlidir. Çocuğunuzu her gün aynı saatte, özellikle sabah kahvaltısından sonra tuvalete götürmek ve lifli bir diyetle (kışın pırasa, sarımsak, soğan; yazın bamya ve semizotu gibi) sağlıklı bir bağırsak florası oluşturmak sorunu büyük ölçüde çözecektir. Gerekirse doktorunuz ilaç tedavisi önerebilir.
Sevgili anne ve babalar, çocuğunuz kabızlık yaşıyorsa bu durumu hafife almayın ve doktorunuzla iletişime geçin.
DÜNYA
8 gün önceSİGORTA
12 gün önceSİGORTA
12 gün önceSİGORTA
12 gün önceSİGORTA
12 gün önceSİGORTA
13 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.