Grip, her yaş grubunda kişiden kişiye kolaylıkla bulaşabilen ve belirli risk gruplarında ciddi komplikasyonlara yol açabilen akut viral bir enfeksiyondur. İnfluenza virüs enfeksiyonları en sık rastlanan viral enfeksiyonlar arasında yer alır ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre her yıl dünya genelinde 100 kişiden 5 ila 15’i bu hastalığa yakalanmaktadır.
Grip virüsü, öksürme ve hapşırma ile çevreye yayılan damlacıklar aracılığıyla bulaşır. Ayrıca bu damlacıkların sağlıklı bireyler tarafından solunması veya kirlenmiş yüzeylere (kapı kolları, telefon, bilgisayar, masa, kalem vb.) dokunulması sonucunda da virüs kişiden kişiye geçebilir. Yaklaşık 1-4 günlük bir kuluçka süresi vardır ve bazen bu süre 7 güne kadar uzayabilir.
Grip enfeksiyonu, İnfluenza A, B ve C virüslerinin neden olduğu bir solunum yolu hastalığıdır. İnfluenza B ve C, İnfluenza A ile kıyaslandığında daha hafif belirtilere yol açar. Hastalığın belirtileri şunlardır:
Grip belirtileri sıklıkla soğuk algınlığı (nezle) ile karıştırılır. Her iki hastalık da solunum yolu hastalığı olmasına rağmen etkenleri birbirinden farklı virüslerdir. Nezle bulguları genellikle daha hafif seyrederken, grip bulguları daha ağır ve uzun sürer, ciddi komplikasyonlara ve hastaneye yatışa neden olabilir.
Öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burun tek kullanımlık kağıt bir mendille kapatılmalı ve mendil atıldıktan sonra eller yıkanmalıdır. El hijyeni için sık sık eller su ve sabun ile yıkanmalı, hasta olan kişi ellerini kağıt havlu ile kurulamalı ve havlu atılmalıdır.
Grip aşısı (influenza aşısı), gribin yayılmasını önlemek, ağır komplikasyonları ve ölümü engellemek için uygulanır. DSÖ, sağlık çalışanlarının ve influenza enfeksiyonu ile ciddi komplikasyonlar geliştirme riski yüksek olan kişilerin her yıl sezon başlamadan önce aşılanmasını önermektedir. Aşılama için öncelikli gruplar şunları içerir:
Aşı kas içi olarak yapılır ve 6 aydan büyük çocuklara uygulanabilir. 9 yaştan önce ilk kez yapılıyorsa o yıl için bir ay ara ile toplam 2 kez, 9 yaştan küçük olup daha önce aşı yapılanlar ya da 9 yaşından büyük olanlara yılda bir kez yapılır. 6-35 ay arasındaki çocuklara yarım doz aşılama (0.25 ml), 36 aydan büyük olanlara ise tam doz (0.5 ml) aşılama yapılmaktadır.
Tedavide esas olan istirahat etmek, bolca sıvı almak, ağrı kesici ve ateş düşürücü kullanarak klinik bulguları rahatlatmaktır. Antiviral tedavi, influenza nedeniyle hastaneye yatışı gereken hastalar, ilerleyici influenza bulguları olanlar ve influenza komplikasyonları oluşma riski olan çocuklara ve erişkinlere ilk 48 saat içinde başlanmalıdır.
SİGORTA
1 saat önceSİGORTA
2 gün önceSİGORTA
2 gün önceDÜNYA
11 gün önceSİGORTA
15 gün önceSİGORTA
15 gün önceSİGORTA
15 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.