DOLAR 38,0624 0.37%
EURO 43,2803 1.59%
ALTIN 3.935,391,65
BITCOIN 31301530.8578%
İstanbul

PARÇALI BULUTLU

16:34

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Resim Yükle
Resim Yükle
120x600_gif.gif
Çocuklarda Ateş Yüksekliği ve Önemi

Çocuklarda Ateş Yüksekliği ve Önemi

ABONE OL
Nisan 4, 2025 14:53
Çocuklarda Ateş Yüksekliği ve Önemi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çocuklarda Ateş Yüksekliği Nedir?

Çocuklarda ateş yüksekliği, anne-babaları endişelendiren en yaygın sağlık belirtilerinden biridir. Genellikle vücuda giren bakteri ve virüslere karşı bağışıklık sisteminin verdiği normal bir cevap olarak görülse de, bazı mikrobik olmayan durumlarda da ortaya çıkabilir.

Ateşin Normal Sınırları

Koltuk altı ölçümlerinde 37,3˚C’ye kadar, kulaktan ve rektal yoldan ölçümlerde ise 37,8˚C’ye kadar olan değerler normal kabul edilir. Çocukların ve özellikle bebeklerin ateşini kontrol ederken, ortam sıcaklığına ve üzerlerindeki giysilere dikkat etmek gerekir. Ölçüm esnasında, çocuğun oda sıcaklığına uygun giyinmiş ve son yarım saat içinde aşırı aktivite yapmamış olması önemlidir.

Ateş Ölçümünde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çocukların koltuk altından yapılan ölçümlerde, cildin kuru olmasına ve termometrenin yeterli süre kalmasına dikkat edilmelidir. Nemli veya ıslak koltuk altlarından yapılan ölçümler doğru sonuç vermeyebilir.

Resim Yükle

Ateşin Yaygın Nedenleri

Akut ateş, yani 3-5 gün süren kısa süreli ateşin en yaygın nedenleri arasında üst solunum yolu enfeksiyonları, grip, nezle, orta kulak iltihabı, bebeklerde viral üst solunum yolu enfeksiyonları, alt solunum yolu enfeksiyonları, zatürre (pnömoni) ve mide-bağırsak sistemindeki enfeksiyonlarla oluşan ishal ve kusma gibi durumlar sayılabilir. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonları da bu duruma neden olabilir. Daha nadir durumlar arasında menenjit, romatizmal hastalıklar ve malign hastalıklar bulunur. Nadiren, aşı sonrası ve diş çıkarma döneminde de ateş yükseklikleri görülebilir.

Resim Yükle

Doktor Kontrolünün Önemi

0-28 günlük bebeklerde ateş yüksekliği görüldüğünde en kısa sürede doktor kontrolü önerilir. İlk 3 aylık dönemde ise ateş çıktıktan sonraki 3-24 saat içinde doktor ziyareti önerilmektedir. Ateş haricinde başka bir belirti olmasa bile, 3-12 aylık çocuklarda 12-48 saat içinde; daha büyük çocuklarda ise 48-72 saat içinde doktor kontrolü önemlidir. Üç günden fazla süren ateşli durumlarda, doktorunuz kapsamlı bir değerlendirme yaparak gerekirse bazı testler uygulayabilir.

İlgili Haber  Bebeklerde Öksürük: Nedenleri ve Çözümleri

Resim Yükle

En az 10 karakter gerekli
Resim Yükle
Resim Yükle

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.