Blue Origin, ABD merkezli bir uzay şirketi olarak önemli bir başarıya imza attı. Şirket, tamamı kadınlardan oluşan ve aralarında ünlü sanatçı Katy Perry‘nin de bulunduğu 6 kişilik bir mürettebatla uzaya kısa süreli bir yolculuk gerçekleştirdi. Bu heyecan verici gelişmelerin yanı sıra, Türk bilim insanı Canan Dağdeviren de dikkat çekici bir başarıya imza attı. Dağdeviren, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Atatürk Cumhuriyeti’nin herkese eşit fırsatlar sunduğu bir eğitim sisteminde yetişmiş bir birey olarak, uzun yıllardır üzerinde çalıştığım giyilebilir ultrason cihazımı uzaya gönderdim” ifadelerini kullandı.
Türk fizik mühendisi Canan Dağdeviren, 4 Mayıs 1985’te İstanbul’da doğmuş olup, aslen Sivaslıdır. İlk ve ortaöğrenimini Kocaeli’de tamamlamıştır. 2007 yılında Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur. Sabancı Üniversitesi’nde Malzeme Bilimi ve Mühendisliği alanında yüksek lisansını 2009’da tamamlamıştır. Aynı yıl, Fulbright bursu ile ABD’de bulunan Illinois Üniversitesi Urbana-Champaign’de (UIUC) Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünde doktoraya başlamıştır. Bu süreçte, esnek ve katlanabilir, deri üzerine yapıştırılabilir ya da giyilebilir elektronik cihazlar üzerine çalışmalar yapmıştır. 2014 Aralık ayında doktorasını tamamlamıştır.
Medikal teknoloji alanındaki çalışmaları ile dikkat çeken Dağdeviren, pilsiz çalışan giyilebilir bir kalp çipi (PZT MEH) ve cilt kanserini teşhis eden bir cihaz geliştirmiştir. Forbes‘in “30 Yaş Altı Bilim İnsanı” listesine de dahil edilmiştir.
Canan Dağdeviren, bilime olan ilgisinin iki dönüm noktası olduğunu belirtmektedir. Bunlardan ilki, babasının ona hediye ettiği Marie Curie hakkında bir kitap, diğeri ise Erdal İnönü’den aldığı Anılar ve Düşünceler adlı eserdir. Özellikle Erdal İnönü ile tanışmasının, lise döneminde yaptığı alan seçiminde etkili olduğunu ifade etmiştir. Motivasyonunun düşük olduğu zamanlarda Mustafa Kemal Atatürk‘ten ilham aldığını da bir röportajında dile getirmiştir.
Canan Dağdeviren, şu anda Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) Medya Sanatları ve Bilimleri alanında LG Kariyer Geliştirme Profesörü olarak görev yapmaktadır. Türk akademisyen, fizikçi ve yardımcı doçent olarak, MIT Media Lab’da kendi Conformable Decoders araştırma grubunu yönetmektedir. Harvard Üniversitesi tarihinde, Harvard Cemiyeti’nin Junior Fellow olarak seçilen ilk Türk bilim insanı olmuştur.
Canan Dağdeviren, Forbes dergisinin “30 yaşından genç 30 bilim insanı” listesine girmeyi başarmıştır. Harvard Üniversitesi’nin Genç Akademi üyeliğine (Junior Fellow of Harvard) seçilmiştir. Ayrıca, MIT Technology Review’un her yıl derlediği “35 Yaş Altı Mucitler” listesine dahil olmuştur ve Illinois İnovasyon Ödülü’nü kazanmıştır.
SİGORTA
3 saat önceENGLİSH
9 gün önceSİGORTA
9 gün önceSİGORTA
10 gün önceSİGORTA
13 gün önceSİGORTA
14 gün önceSİGORTA
15 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.