Kolik, bebeklerde sıkça görülen, kendiliğinden oluşan ve zamanla düzelebilecek bir durumdur. Bu durum, bir hastalık olarak değerlendirilmemelidir. Haftada 3 günden fazla ve günde 3 saatten uzun süren, altta yatan bir neden olmaksızın görülen ağlama atakları şeklinde tanımlanır. Bebeklerin günde 2 saate kadar ağlaması ise normal kabul edilmektedir. Kolik genellikle 3. hafta ile 3.-4. aylar arasında ortaya çıkar. Nadiren bu süre uzayabilir. Tedavinin ana amacı, bebeğin ağlamalarını azaltmak ve aile ile bebek arasındaki ilişkiyi güçlendirmektir.
Bebekteki normalden daha fazla ağlamanın nedenleri arasında açlık, aşırı yorgunluk, aşırı sıcak veya soğuk ortam, incinme, ağrı ve bazı hastalıklar yer alabilir. Ayrıca, nadiren anne sütü veya formül mamalardaki bazı maddelere karşı besin alerjileri de bu duruma yol açabilir.
Kolik, normal ağlamadan farklıdır çünkü ağlama daha yüksek ve tiz bir şekilde gerçekleşir. Bebekler genellikle çığlık atıyor veya acı çekiyormuş gibi ses çıkarırlar. Ebeveynler, kolik nöbeti sırasında bebeklerini rahatlatmakta zorlanır. Bebeklerin karnı sertleşir, kolları kasılır ve vücutları yay gibi gerilir.
Kolik için kesin bir test yoktur. Doktorlar, ebeveynlerle konuşarak ve bebeği muayene ederek kolik teşhisi koyabilirler.
Bebeğinizin göğsünüzü tam olarak tutmasını ve hava yutmamasını sağlamalısınız. Biberonla besliyorsanız, bebeğinizin daha az hava yutmasını sağlayacak bir biberon kullanın. Bebeğinizi emzirirken mümkün olduğunca dik tutun. Bebeğinizi kucaklamak, göğsünüzde taşımak, hafifçe sarsmadan sallamak, araba veya bebek arabasıyla gezintiye çıkarmak, sıcak duş aldırmak, yarım kundak yapmak ve karnına masaj yapmak gibi yöntemlerle bebeğinizi rahatlatabilirsiniz. Görsel uyaranları azaltmak, bebeğinizi anakucağına yerleştirmek ve beyaz gürültü seslerini dinletmek de yardımcı olabilir. Ancak, beyaz gürültü oluşturucuları bebeğinizden uzak tutmalı ve sesi düşük seviyede çalmalısınız.
Acil Durumlar: Bebeğinizin ateşi 38 derece veya üzerindeyse, 2 saatten uzun süre aralıksız ağlıyorsa, yemeyi veya içmeyi reddediyorsa, kusuyorsa veya kakasında kan varsa, bebeğiniz size yanıt vermiyor veya normalden farklı davranıyorsa hemen sağlık kurumuna başvurmalısınız.
Bebeğinizin ağlamasıyla ilgili endişeleriniz varsa veya nasıl başa çıkacağınızı bilmiyorsanız, bebeğiniz beslendikten sonra çok fazla kusuyorsa veya bağırsak hareketlerinde sorun yaşıyorsa, bebeğiniz 4 aylıktan büyük olmasına rağmen kolik şikayetleri devam ediyorsa, kilo alımı normal değilse randevu alarak doktorunuza başvurmalısınız.
Emziren bir annenin diyetinde bol su, yeterli miktarda meyve, sebze, tam tahıllar, yağsız proteinler ve süt ürünleri bulunmalıdır. En az 3 ana öğün ve atıştırmalıkları içeren ara öğünler olmalı, kesinlikle öğün atlanmamalıdır. Kafeinli yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalı ve günlük yeterli su tüketilmelidir. Bazı bebekler gaz yapıcı gıdalarla aşırı huzursuzlanabilir. Bu durumda, diğer sebzeler ve yağsız protein kaynaklarına yönelmek faydalı olabilir. Bazı yiyecekler sütünüzden geçerek alerjiye neden olabilir; bu durumda doktorunuza başvurmalısınız.
DÜNYA
6 gün önceSİGORTA
10 gün önceSİGORTA
10 gün önceSİGORTA
10 gün önceSİGORTA
10 gün önceSİGORTA
11 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Bu sayfanın içeriğini kopyalayamazsınız