Ek gıdaya geçiş, bebeğinizin beslenme düzeninde önemli bir adımdır ve dikkatle planlanmalıdır. İlk 6 ay boyunca sadece anne sütü vermek, bebeğinizin sağlıklı gelişimi için önemlidir. Bu sürecin ardından ek gıdalara geçişe başlayabilirsiniz. Ancak ek gıda, öğün yerine geçmemeli, bebeğinizin keşfetmesi ve alışması için ona sunulmalıdır.
Öncelikle besinleri haşlayarak, çocuğunuzun kavrayabileceği kalınlıkta ve damağı ile ezebileceği kıvamda hazırlayın. Bebeğinizin besinle oynamasına, dokunmasına ve tatmasına izin verin. Yenilebilir olduğunu fark etmesi için bu süreç önemlidir. Daha sonra gerekirse kaşıkla küçük tadımlar yapabilirsiniz. Çocuğunuzun alerjik bir bünyesi olsun ya da olmasın, 3 gün kuralına uyarak ek gıdaya geçmeniz, olası bir besin alerjisi veya besin grubu reddini daha hızlı fark etmenizi sağlayacaktır.
Bebeğiniz bazı besinleri ilk başta ağzından çıkarabilir veya yemek istemeyebilir. Bu durum tamamen normaldir. Birkaç hafta arayla bu tür besinleri yeniden deneyin. 6. ay dolunca, emzirme aralarında kök sebzeleri (patates, havuç, kabak gibi) haşlayıp çatalla ezin ve birer ikişer kaşık tattırın. Sebzelerden sonra yoğurt ve taze peynir tadımına geçin. Ardından lifli ve posalı meyveleri (elma, armut, muz, yaz aylarında şeftali gibi) deneyin. Cam rende ile rendeleyip yine 3 gün kuralına göre tattırın.
Kuzu eti, dana eti, tavuk gibi protein gruplarını haşlayıp ezerek, küçük yüzey balıklarını ise fırında buğulama yaparak deneyin. Yumurta için acele etmeyin; önce sarısını çeyrek, yarım, tam, sonra beyazını çeyrek, yarım, tam ve ardından sarısı ve beyazı bütün olacak şekilde verin. Kuru bakliyat ve glutenli buğday ürünlerinin sindirimi zor olduğu için 8. ayı bekleyin. O zamana kadar yemeklerde un yerine irmik tercih edebilirsiniz.
Ek gıdaya geçişte yemeklerde tadımlar sırasında tuz kullanmayın; sadece zeytinyağı yeterli olur. Öğüne geçip de emme azalmaya başlayınca az miktar tuz ilave edebilirsiniz. Bu uygulamaları yaparken 7-8. aya kendiliğinden gelmiş olacaksınız ve tatlarına alıştıkça çocuğunuz yeme miktarını otomatik olarak artıracak.
1 yaşına kadar acı-ekşi-baharatlı gıdalar, inek sütü, bal, bakla, sakatat gibi besinleri vermeyin. Asla besinleri blenderdan geçirmeyin; bu çocuğunuzun çiğneme yetisini zayıflatır, çiğneme kaslarının gelişimini yavaşlatır ve ek gıdaya geçişinizi zorlaştırır.
3 yaşına kadar kesinlikle taneli kuru yemişleri vermeyin. Verecekseniz iyice ezerek diğer yumuşak besinlere (muhallebi, kek, çorba, meyve püresi vb.) karıştırarak verin. Bu tür küçük taneli besinler, solunum ve yutma refleksinin tam gelişmediği 3 yaş altı çocuklarda ciddi aspirasyon riski oluşturur ve boğularak ölüm riski teşkil eder. Unutmayın, çocuğunuzun yutma refleksi sizin kadar gelişmemiştir ve aniden gelişen bir nefes alma hareketi, taneli yiyeceğin akciğerine kaçmasına neden olabilir.
SİGORTA
Az önceSİGORTA
2 gün önceSİGORTA
2 gün önceDÜNYA
11 gün önceSİGORTA
15 gün önceSİGORTA
15 gün önceSİGORTA
15 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.