Özledik..
DOLAR 38,4399 0.01%
EURO 43,9356 -0.05%
ALTIN 4.089,10-1,04
BITCOIN 3647973-0.5077%
İstanbul
11°

AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Resim Yükle   Resim Yükle   Resim Yükle   Resim Yükle   Resim Yükle   Resim Yükle
Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi: Belirtiler, Tedbirler ve Beslenme Önerileri

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi: Belirtiler, Tedbirler ve Beslenme Önerileri

ABONE OL
Nisan 4, 2025 14:51
Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi: Belirtiler, Tedbirler ve Beslenme Önerileri
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Resim Yükle

Diş Çıkarma Dönemi ve Genetik Etkenler

Diş çıkarma süreci her bebek için farklılık gösterebilir. Bebeklerde ilk diş genellikle 6-7. aylarda ortaya çıkar. Bu süreçte genetik faktörlerin de etkisi vardır; bazı ailelerde çocuklar erken, bazılarında ise geç diş çıkarabilir. Ancak 13 ayı geçmiş bir bebekte diş çıkmamışsa, bir uzmana danışmak önemlidir.

Diş Çıkarma Sırası ve Belirtileri

Genellikle ilk olarak alt ortadaki kesici dişler, ardından ise üst ortadaki kesici dişler çıkar. Üst ve alt çenede toplam 20 adet süt dişi, 30 aylık olana kadar tamamlanır. Anneler çoğunlukla bu dönemde rahatsızlık belirtisi olmadan diş çıkardıklarını fark ederler. Ancak bazı durumlarda emmede azalma, iştahsızlık, huzursuzluk, uykuya dalmada zorluk, ağlama nöbetleri, cıvık kaka veya kabızlık gibi belirtiler görülebilir.

Artan salya nedeniyle dudak etrafında kızarıklık ve tahriş olabilir. Bebek, diş etlerindeki hassasiyet nedeniyle eline aldığı nesneleri ağzına götürme eğilimi gösterebilir. Bu dönemde yüksek ateş (38°C ve üzeri) ve ishal belirtileri görülmesi, genellikle eş zamanlı bir enfeksiyona işaret edebileceğinden doktora başvurulmalıdır.

Bebeğinizin Rahatlaması İçin Öneriler

Bebeğinizin bu süreci daha rahat atlatabilmesi için ten teması ve sık sık kucaklamak önemli bir destek sağlar. Diş etlerini parmakla nazikçe ovalayarak diş masajı yapmak, bebeğinizi rahatlatabilir. Soğuk ve temiz bir bez ile bu masajı yapmak da etkili olur. Sert kauçuktan yapılmış ve soğutulmuş diş çıkarma halkaları kullanmak bebeğinizin rahatlamasına yardımcı olabilir. Ancak bu nesnelerin donmadığından emin olun; çünkü çok sert nesneler diş etlerine zarar verebilir.

Soğutulmuş havuç ya da kereviz sapı gibi çiğ sebzeler de bu amaçla kullanılabilir. Bebeğinize kemirmesi için bir şey verirken boğulma riskini önlemek amacıyla oturur pozisyonda olduğuna dikkat edin ve yanında bulunun. Diş çıkarma bilezikleri, kehribar kolyeler ve bileklikler gibi takılar önerilmez; çünkü boğulma, yaralanma ve enfeksiyon riski taşırlar.

İlgili Haber  Çocuklarda İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları: Tanı ve Tedavi Süreçleri

Diş Çıkarma Döneminde Beslenme Tavsiyeleri

Bu dönemde bebeklerin diş etleri ve damaklardaki hassasiyet nedeniyle iştahsız olmaları normaldir. Bazı bebeklerde bu durum kilo alımını etkileyebilir. Bebeklerin sevdiği yiyecekleri sunmak ve istemedikleri yiyecekleri zorla vermemek önemlidir. Anne sütü veya formül mama ile beslenen bebeklerde aynı rutine devam edilmelidir.

Tamamlayıcı gıda alan bebeklerde ise sıcak yerine ılık ya da soğuk meyve ve sebze püreleri, yoğurt, yoğurt çorbası ve muhallebi gibi yiyecekler tercih edilebilir. Bu yiyecekler çiğneme gerektirmediklerinden diş etlerine baskı yapmaz. Parmak gıdalar ile beslenebilen bebekler için, bu besinler önceden buzdolabında soğutulabilir. Bu besinler, bebeğin ayına uygun ve kolay kavrayabileceği boyutlarda olmalıdır. Örneğin havuç, brokoli, karnabahar, muz, elma, armut, yumuşak peynir, köfte verilebilir. Bebeğinizin yeterince su içtiğinden emin olmak da bu dönemde çok önemlidir ve ihmal edilmemelidir.

Resim Yükle   Resim Yükle   Resim Yükle   Resim Yükle   Resim Yükle   Resim Yükle

En az 10 karakter gerekli
Resim Yükle
Resim Yükle
Resim Yükle

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.