Ramazan ayı boyunca sindirim sistemi uzun süreli oruçlara uyum sağlar ve öğün sayısındaki azalma nedeniyle beslenme düzeninde değişiklikler meydana gelir. Metabolizma bu dönemde yavaşlar, bu da daha kolay kilo alınmasına neden olabilir. Ramazan ayının bitmesi, insanların psikolojik olarak daha fazla yeme isteği geliştirmelerine yol açabilir. Ancak bayramda aşırı yemek, çeşitli sağlık sorunlarını tetikleyebilir. Bu nedenle, bayramda az ve sık yeme düzenine geçmek, metabolizmayı hızlandırmak ve olası sağlık problemlerini önlemek açısından oldukça önemlidir. Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Berna Ertuğ, Ramazan ayı sonrası beslenme kuralları hakkında önerilerde bulundu.
Şok Diyetlerden Uzak Durun!
Ramazan ayında uzun süreli açlık sonucu metabolizma hızı yavaşlar. Bu durum, oruç tutan bireylerde hızlı kilo alımına sebep olabilir. Ramazan ayı sona erdiğinde, birçok kişi bir ay boyunca aldığı kiloları hızla vermek için sağlıksız diyetlere başvurabilir. Ancak, dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite ile metabolizmanın eski hızına ulaşması mümkündür. Günde üç ana öğün ve en az iki ara öğün içeren bir beslenme planı ile her gün bir saatlik tempolu yürüyüş yapmak, metabolizmayı eski hızına kavuşturabilir.
Aşırı Yemek Sağlık Sorunlarına Yol Açabilir
Bayram süresince aşırı yemek ve tatlı tüketimi; kalp, böbrek, karaciğer hastalıkları, diyabet ve yüksek tansiyon gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Metabolizma hızının yavaşlaması, sindirim sistemi rahatsızlıklarını da beraberinde getirebilir. Özellikle diyabet, tansiyon, kalp rahatsızlığı ve böbrek problemleri olan kişilerin diyetlerine bayram boyunca dikkat etmeleri son derece önemlidir.
Sağlıklı Bir Bayram İçin Öneriler
DÜNYA
3 gün önceSİGORTA
7 gün önceSİGORTA
7 gün önceSİGORTA
7 gün önceSİGORTA
7 gün önceSİGORTA
8 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.