Apple, kullanıcı gizliliğine zarar vermeden yapay zeka modellerini geliştirme stratejisini kamuoyuyla paylaştı. Şirketin Machine Learning Research blogunda yer alan teknik detaylar, Apple Intelligence özelliklerinin ardındaki büyük dil modellerini (LLM) geliştirmek için kullanıcı verilerini toplamadan çalışabilecek sofistike bir sistemin devreye girdiğini gösteriyor.
Genelde bir yapay zeka modeli, eğitilmek ve geliştirilmek için verilere ihtiyaç duyar. Bu veriler ya gerçek dünya verileri (kullanıcı verileri) ya da sentetik verilerdir. Apple, savunduğu mahremiyet ilkesini ihlal etmeden yapay zekasını nasıl geliştirecek? Göz ucuyla kullanıcı verilerine bakmak adını verdiği yöntemle, sentetik veriler ile gerçek kullanıcı verilerini karşılaştırarak yapay zekasını eğitecek bir sistem üzerinde çalışıyor.
Bu yöntem sayesinde, Apple’ın kullanıcı verilerini cihazlardan çekmesine veya doğrudan kopyalamasına gerek kalmayacak. Yeni sistem, Apple cihazlarının kullanıcıya ait e-posta ve mesajlardan alınan örnekleri, önceden oluşturulmuş sentetik veri setleriyle karşılaştırmasına dayanıyor. Bu işlem yalnızca hangi sentetik verinin gerçek veriye daha yakın olduğunu belirleyen bir sinyalin Apple’a gönderilmesiyle sonuçlanıyor. Gerçek verinin kendisi hiçbir zaman cihazdan dışarı çıkmıyor, yani Apple, kullanıcı verilerine “bakarak” yapay zekasını iyileştirmeye çalışacak.
Bu süreç, yalnızca Device Analytics programına katılmış kullanıcılarla test ediliyor. Şirketin iddiasına göre bu yöntem, hem kullanıcı gizliliğini koruyor hem de yapay zekaya daha isabetli ve bağlama uygun sonuçlar üretme yeteneği kazandırıyor. Amaç, Siri ve Apple Intelligence özelliklerini geliştirmektir.
Apple’ın yapay zeka geliştirme sürecinde zorluklar yaşadığı biliniyor. Şirket, bazı Apple Intelligence özelliklerinin lansmanını ertelemek zorunda kaldı ve Siri ekibinin başında değişiklik yaptı. Bloomberg’den Mark Gurman’a göre, yalnızca sentetik verilerle model eğitmek, sistemin yeterince etkili sonuçlar üretmesini engelledi. Yeni yaklaşım, bu sorunu aşmayı hedefliyor. Apple, bu sistemde de verilerin anonimleştirilmesini sağlamaya devam ediyor, böylece genel verilerden bireysel kullanıcıların ayırt edilmesi neredeyse imkansız hale geliyor.
Apple’ın bu yeni yaklaşımının yapay zeka dünyasında elini güçlendirip güçlendirmeyeceğini zaman gösterecek. Ancak, gizliliğe öncelik veren bu yenilikçi strateji, diğer şirketler için de bir örnek teşkil edebilir.
ENGLİSH
2 gün önceSİGORTA
2 gün önceSİGORTA
2 gün önceSİGORTA
5 gün önceSİGORTA
7 gün önceSİGORTA
7 gün önceDÜNYA
16 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.